Projecten

In haar 30-jarig bestaan heeft Nueva Manteca veel bijzondere projecten geïnitieerd zoals: Porgy and Bess, Monktuno Suite ( the music of Th. Monk), West Side Story, Congo Square (the music of New Orleans), Tribute to Woody Shaw, Afro Cuban Sanctus en Motown Mambo. In 2010 heeft Nueva Manteca twee nieuwe muzikale producties gemaakt namelijk: Tango con Clave en Requiem par el Mundo en in 2012/2013 Chicano Rock. Het laatste project van Nueva Manteca heet CRIME! uit 2015.

ART

ART is een tweeledig eerbetoon. Art Blakey and The Jazz Messengers was een baanbrekend fenomeen. Met veel liefde en veel respect voor Blakey’s ongelooflijke muzikale nalatenschap, hebben we er wat ‘rice and beans’ aan toegevoegd… We hopen dat je geniet van onze guaracha, songo, cha cha, bomba & nog veel meer!

Net als Blakey, gaf onze goede vriend en mentor, wijlen Jan Laurens Hartong, zijn jongere bandleden veel muzikale ruimte om hun kunst te ontwikkelen.
Geestelijk vader van Nueva Manteca, was hij niet alleen jarenlang de pianist, bandleider, componist, arrangeur en promotor, maar kwam hij ook steeds met nieuwe ideeën en concepten voor de band. Als klassiek geschoold pianist was hij altijd volledig op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in jazz, latin en muziek in het algemeen.

Al zijn passie en kennis werd voortdurend geïnjecteerd in zijn creatie Nueva Manteca. Wij zijn hem zeer dankbaar dat hij zijn kunst met ons heeft willen delen op zijn geheel eigen, unieke wijze.
We houden van je en we zullen je nooit vergeten – Bedankt Jan!

CRIME!
Nueva Manteca staat erom bekend om met de meest originele thema’s het publiek te verrassen. In het seizoen 2013/2014 is dat het programma CRIME!: Latin muziek met thema’s uit beroemde misdaad- en gangsterfilms. Muziek die u waarschijnlijk allemaal kent maar nooit gedacht heeft het vanuit deze invalshoek te horen.
Godfather’s Theme in een Cubaanse rumba, het thema van Baantjer als son montuno en de Ennio Morricones muziek van de film Once a upon a time in America vertaald in latin jazz. Verrassing en herkenbaarheid verweven tot een bijzonder muzikaal avontuur.

CHICANO ROCK
CHICANO ROCK is een hommage aan de latin popmuziek uit de 70-er jaren welke zijn oorsprong had in Los Angelos. Het boegbeeld van deze muziek is de levende legende Carlos Santana en zijn muziek is dan ook een van de inspiratiebronnen voor dit programma.

TANGO CON CLAVE
Centraal in het Tango con Clave project staat de muziek van tango-vernieuwer Astor Piazzolla. Nueva Manteca ziet zijn composities vanuit Argentijns en Cubaans perspectief. Beroemde composities werden bewerkt zoals o.a. Adios Nonino, Oblivion, Muerte del Angel, Resurrecion del Angel en natuurlijk Libertango.

REQUIEM PARA EL MUNDO 
Requiem para el Mundo bevat een aantal vaste liturgische onderdelen waarin de componist zoveel mogelijk gebruik heeft gemaakt van de oorspronkelijke monodische Gregoriaanse gezangen. Deze Gregoriaanse melodieën zijn vervolgens ritmisch en harmonisch bewerkt vanuit het Latin Jazz idioom. Een prominent onderdeel van dit Requiem vormt de indrukwekkende DIES IRAE hymne, die vele klassieke componisten waaronder Mozart, Verdi, Berlioz, Liszt, Rachmaninoff geïnspireerd heeft, maar ook een Metal band als Rage. Naast de vaste liturgische mis-onderdelen bevat Requiem para el Mundo ook een aantal gezangen uit de Afro-Cubaanse religieuze traditie, liederen ter ere van de EGGUN, de geesten van de overledenen.